Startseite

SEGÍTSÉG

MEGBÍZHATÓSÁG

SZAKÉRTELEM

PONTOSSÁG

Panaszainak végleges megoldásához, azaz a teljes gyógyuláshoz vezető úton készek vagyunk vagyunk elkísérni Önt.

Forduljon bátran tevékenységüket magas színvonalon művelő szakemberekből álló csapatunkhoz! Panaszait, adatait bizalmasan kezeljük!

Honlapunkat a hazai és nemzetközi szakirodalomban fellelhető újdon- ságokkal frissítjük, így Ön teljes képet kap a világon elérhető összes kezelési lehetőségről.

Egészségközpontunk küldetése, hogy kíméletes, költség-hatékony, korszerű ellátást nyújtson minden hozzánk forduló beteg számára.

SEGÍTSÉG A TELJES ÉLETHEZ! A VIZELETTARTÁS TÖBBÉ NEM PROBLÉMA!
Rákász Életmódközpont - Kaposvár, Németh István fasor 27.

Hólyaggyulladás (cystitis)

Női húgyhólyag

A vizeletkiválasztó és elvezető rendszerben a húgyhólyag szerepe az, hogy a folyamatosan képződő vizeletet összegyűjtse, és mindaddig tárolja, amíg az a vizelés során, napi négy-öt alkalommal kiürül. Ha ennél többször támad komoly vizelési ingerünk, akkor legtöbbször a hólyag gyulladása vagy valamilyen más eredetű megbetegedés áll a háttérben.
A hólyagnyálkahártya lobos, gyulladásos megbetegedését nevezzük hólyaghurutnak (cystitis). Heveny vagy krónikus formában jelentkezhet. A kiváltó okok szempontjából lehet banális, amikor nem igazolunk kiváltó okot, és komplikált gyulladás. Az utóbbi esetben valamilyen elváltozás áll a gyulladás hátterében.
Leggyakrabban egyszerű meghűlés, felfázás következtében alakul ki heveny megbetegedés, de kiválthatja erős fűszerek túlzott használata, mértéken felüli alkoholfogyasztás is. Ezek a tényezők a hólyagnyálkahártya duzzadását, vérbőségét idézik elő, amely kedvez a különféle baktériumok megtelepedésének. A hólyagot zömében a húgycsövön keresztül érik el. Leggyakrabban ivarérett korú nőkön fordul elő, gyakori az összefüggés a szexuális tevékenységgel. A nők mintegy negyedénél életük során legalább egyszer jelentkezik ilyen hólyaggyulladás. A hólyaghurut jól reagál számos antibiotikumra, és az esetek többségében ritkán jelentkezik újra. Sajnos vannak bakteriális hólyaghurutok, melyek évente 2-3 alkalommal, vagy még többször is jelentkezhetnek. A hólyaghurut ismeretének a gyakorló orvosok szempontjából külön jelentősége van, mivel a betegek először a háziorvosokat keresik fel panaszaikkal.

A hólyaggyulladás tünetei

Image

Jellegzetesek a heveny megbetegedés tünetei. Gyakori vizelési inger jelentkezik, mely sokszor parancsoló jellegű, ugyanakkor a kiürített vizelet sokszor csak egy-két csepp. Fájdalmas, égő, csípő érzés kíséri a vizelést, és ezután a betegnek ún. "marasztaló" érzése van, mintha a hólyagja még tele lenne. A folyamat súlyosságától függően a panaszok olyan kifejezettek lehelnek, hogy percnyi nyugtot sem hagynak a betegnek. A vizelési panaszok éjjel-nappal egyaránt előfordulhatnak. A vizelet zavaros, a szokottnál sötétebb színű, esetleg véres, gennyes lehet, szaga erős. Láz ritkán kíséri a szövődménymentes megbetegedést.

A hólyaggyulladás kivizsgálása, kezelése

A kórisme a tünetek alapján könnyű. Kezelése fűszer és alkoholszegény diéta, a higiéné fokozott betartása, bőséges folyadékfogyasztás, meleg borogatás és a szokottnál melegebb alsónemű viselése. Ezt kiegészíthetjük szájon át szedhető, vizeletfertőtlenítő hatású szerekkel. Általában rövid a betegség lefolyása, a panaszok 3-4 nap alatt jelentősen csökkennek. Fokozódó vagy elhúzódó tünetek esetén az antibiotikus kezelés hatásos, ennek javallata azonban már orvosi feladat. Lehetőleg orvosi vizsgálat nélkül nem kezdjünk el antibiotikumot szedni!

Hasznos tanácsok:

  • Fogyasszon sok folyadékot!
  • Rendszeresen ürítse ki hólyagját! (nemi érintkezés után mindig!)
  • Fehérneműjét cserélje naponta!
  • Ne hordjon szoros alsóneműt!
  • Kerülje a tampon használatát!
  • Kezeltesse az esetleges nőgyógyászati fertőzését!
  • Tartsa be a higiénés szabályokat

Hajlamosító tényezők

A hólyaghurut kialakulására hajlamosít a nedves, huzatos, hideg környezet, a stressz, a nem megfelelő intimhigiénia.

Mikor keressük fel az orvost?

Ha a hólyaggyulladás 2-3 nap alatt a szokványos kezelésre nem gyógyul, akkor urológiai szakvizsgálat szükséges.

Idült hólyaggyulladás:

A heveny gyulladást kiváltó okok huzamos fennállása vagy ismétlődése, a vizelet normális elfolyását akadályozó más betegség krónikus hólyaghurutot eredményez. Hátterében leggyakrabban a húgyhólyagban elhelyezkedő kő, a húgycső heges szűkülete, a prosztata megnagyobbodása, nőgyógyászati krónikus gyulladásos folyamatok állnak.Mivel az idült hólyaggyulladás hátterében gyakran fellelhető valamilyen egyéb betegség, ismétlődő, elhúzódó panaszok esetén mindenképpen érdemes urológust felkeresni!

Az idült hólyaggyulladás tünetei

Az idült hólyaghurut tünetei kevésbé kifejezettek. Bár a vizelési inger idült gyulladás esetén is gyakori, az kevésbé fájdalmas. A vizelet zavaros, gennyes. A tünetek és a vizelet laboratóriumi elemzése mellett a diagnózis felállításában egyéb vizsgáló módszerek is szerepet játszanak, ezért ez szintén urológus szakorvosi feladat. Az éveken át fennálló, kezeletlen idült gyulladás a hólyag egész falára ráterjedhet, ami zsugorhólyag kialakulásával és súlyos következményekkel jár. Kezelésében döntő és valódi eredményt a kiváltó ok megszüntetése ad.

Kivizsgálás és kezelés

Legfontosabb a kiváltó okok felkutatása, ezek megszüntetése és elhúzódó antibiotikumok adása. Végső esetben műtétre is sor kerülhet. A rendszeres gondozás ebben a betegségcsoportban is fontos szerepet kap.