Startseite

SEGÍTSÉG

MEGBÍZHATÓSÁG

SZAKÉRTELEM

PONTOSSÁG

Panaszainak végleges megoldásához, azaz a teljes gyógyuláshoz vezető úton készek vagyunk vagyunk elkísérni Önt.

Forduljon bátran tevékenységüket magas színvonalon művelő szakemberekből álló csapatunkhoz! Panaszait, adatait bizalmasan kezeljük!

Honlapunkat a hazai és nemzetközi szakirodalomban fellelhető újdon- ságokkal frissítjük, így Ön teljes képet kap a világon elérhető összes kezelési lehetőségről.

Egészségközpontunk küldetése, hogy kíméletes, költség-hatékony, korszerű ellátást nyújtson minden hozzánk forduló beteg számára.

SEGÍTSÉG A TELJES ÉLETHEZ! A VIZELETTARTÁS TÖBBÉ NEM PROBLÉMA!
Rákász Életmódközpont - Kaposvár, Németh István fasor 27.

Here és heretáji gyulladások és duzzanatok

HERETÁJI GYULLADÁSOS EREDETŰ DUZZANATOK, FÁJDALMAK
HEVENY MELLÉKHEREGYULLADÁS (EPIDIDYMITIS ACUTA)
HEREGYULLADÁS (ORCHITIS)

HERETÁJI GYULLADÁSOS EREDETŰ DUZZANATOK, FÁJDALMAK

Férfi genitália

A herék a herezacskóban helyezkednek el, tojás alakúak mirigyek, átlagosan 3,5-5cm hosszúak. Feladatuk kettős, egyrészt a hereszövet túlnyomó része a hím ivarsejt (spermiumok) képzésében vesz részt, másrészt bizonyos sejtcsoportok a férfihormon, a tesztoszteron termelését végzik. A tesztoszterontermelés nagyobb része a herékben történik, de kisebb mennyiségben a mellékvesékben is termelődik. Hátulról csatlakoznak a herékhez a körülbelül 5 mm vastagságú, hosszúkás mellékherék. Feladatuk a herékben termelt spermiumok érésének és tárolásának biztosítása. Ezekből erednek az ondóvezetékek, amelyek a spermiumokat azok tárolási helyére, a prosztata mögötti ondóhólyagokba juttatják. A heréket és mellékheréket a hereburkok és a herezacskó bőre veszi körül.

Ha a here vagy a szomszédságában levő mellékhere fájdalmatlanul vagy fájdalmasan megduzzad, forduljon azonnal orvoshoz! A duzzadás oka legtöbbször jóindulatú, ám a here megcsavarodása okozta érelzáródás, vagy a here rosszindulatú daganata a későbbiekben a férfiasság elvesztéséhez vezethet.
Az önmagukra adó férfiak nemcsak a fájdalmas, lázzal járó duzzanatokra figyelnek fel, hanem a fájdalmatlan here, mellékhere növekedésre is!

HEVENY MELLÉKHEREGYULLADÁS (EPIDIDYMITIS ACUTA)

A mellékheregyulladás kialakulása

Image

Az akut mellékhere gyulladás létrejöhet húgycsövön keresztüli fertőzés (védekezés nélküli nemi kapcsolat, urológiai beavatkozás) útján, de eljuthatnak a kórokozók a véráramon vagy a nyirokutakon át is a mellékherébe. Gyakori az állandó katétert viselőknél.
A kórokozó a prosztatamasszázs utáni vizeletből illetve az ondóból kitenyészthető és ilyenkor hosszú ideig célzott, kombinált antibiotikus kezelés szükséges. Amennyiben ezzel panaszmentesség nem elérhető, mérlegelni kell a mellékhere eltávolítását.

A mellékheregyulladás tünetei

A gyulladás általában egyoldali és a tünetek néhány nap alatt alakulnak ki. A mellékhere megnagyobbodik, kifejezetten érzékennyé válik, a beteg erős heretáji fájdalmat jelez. A folyamat később a herére is ráterjed és a herezacskót is érintő duzzanat, vizenyő alakul ki. A herezacskó bőre feszes lesz, a jellemző ráncai elsimulnak és fénylővé, vörössé válik. Ebben az állapotban már here-, és mellékhere-gyulladásról beszélünk (orchidoepididymitis acuta). A gyulladást magas láz, hidegrázás és az ezekhez társuló általános rossz közérzet kíséri. Kezeletlen vagy kezelésre nem reagáló esetekben szeptikus (vérfertőzés) állapot alakulhat ki, tályogosodással.

A mellékheregyulladás kivizsgálása

A részletes kórtörténet felvételt és vizsgálatot követően vizeletminta, szükség esetén ondóváladék tenyésztést kell végezni. A kórokozó megállapítása és érzékenységének meghatározása a megfelelően alkalmazott kezelés alapfeltétele.

A mellékheregyulladás kezelése

A heveny mellékhere-gyulladás kezelése két részből tevődik össze, általános tüneti és célzott terápiából áll. A beteg fektetése, a here felpolcolása, alátámasztása és hideg vizes borogatása, jegelése hatásos. Lázcsillapítók, fájdalomcsillapítók és nem-steroid gyulladásgátlók mellett, az antibiotikumos kezelés mielőbbi elkezdése szükséges. Szövődménymentes esetben 10-14 napos kezelés ajánlott. Súlyos, előrehaladott állapotban a here eltávolítására is sor kerülhet.

Miért fontos, hogy mielőbb orvoshoz forduljunk?

A heveny mellékhere-gyulladás nem megfelelő kezelés esetén kiújulhat, vagy krónikus formába mehet át. Késői szövődménye a termékenyítőképesség romlása, megszűnése lehet. A férfi sterilitás leggyakoribb oka a here-, mellékhere-gyulladás. A gyulladás okának megállapításában a legnehezebb feladat a herekocsány-csavarodástól való elválasztása. Ebben segít a kialakulásának sebessége, a kórképet kísérő láz, a here helyzetének megfigyelése, különböző műfogások. A herecsavarodás megállapításában kiváló lehetőség a doppler ultrahang végzése. Minden kérdőjeles esetben a here műtéti feltárása az indokolt eljárás. További problémát jelenthet még a heredaganattól való elkülönítés.

HEREGYULLADÁS (ORCHITIS)

Image

Önmagában ritkán fordul elő a here gyulladása. Leginkább a serdülőkor környékén jelentkező mumpsznak (parotitisz, a nyálmirigy vírusos eredetű gyulladása) kísérőjelensége lehet a mindkét oldali herenagyobbodással járó fájdalmas duzzanat.
A felnőttkorban jelentkező heregyulladások azonban többnyire a mellékhere gyulladásával kezdődnek. A kórokozók a szervezet más helyén lévő gyulladásos területről (mandulák, foggyökerek, szőrtüszők) a véráram révén, vagy a fertőzött húgycsőből, prosztatából az ondóvezetéken keresztül jutnak a mellékherébe, majd a herére is ráterjedhetnek.

A heregyulladás tünetei

A betegség tünetei egyik napról a másikra jelentkeznek. A here fájdalmassá válik, ezt magas láz és egy vagy kétoldali hereduzzanat kíséri. Az érintett herezacskófél akár lúdtojásnyira is megduzzadhat, a bőr ráncai elsimulnak, a herezacskó feszes, piros lesz, és igen érzékennyé válik. A járás a fájdalom miatt kifejezetten korlátozott.

Miért fontos orvoshoz fordulni?

A nem megfelelő kezelés miatt tályog alakulhat ki, a folyamat krónikussá válhat, mely időközönként kiújulhat, illetve felnőtt korban megtermékenyítési gondokat okozhat.

A heregyulladás elkülönítése más betegségektől

Az alábbi betegségektől kell elkülöníteni e heregyulladást:

  1. Mellékhere-gyulladás
  2. Heresérülés
  3. Herecsavarodás

A heregyulladás kezelése

Kezelése általában a mellékhere gyulladással együtt történik, mivel önmagában ritkán fordul elő. Általánosságban elmondható, hogy a kezelés alapját a széles spektrumú antibiotikumok adása mellett a lázcsillapítás, a here felpolcolása és jegelése, nyugalomba helyezése jelenti.