Folsav hipertónia


folsav hipertónia

Amerikai kutatók szerint a folsav segíthet a vérnyomás szinten tartásában. A Journal of the American Medical Association magazinban megjelent tanulmány még egy plusz pontot ad a folsav kardiovaszkuláris előnyeinek bizonyítékaihoz. A Harvard csapat körülbelül ezer nővér adatait vizsgálta meg, és kiderült, hogy azok, akik a legalacsonyabb folsav bevitellel rendelkeztek nagyobb eséllyel néztek szembe a hipertenzióval - magas vérnyomással.

folsav hipertónia

A kutatók szerint emellett, a folsav csökkenti a vérben a homocisztein - egy kén tartalmú esszenciálisaminosav - szintet, mely tökéletes rizikófaktora a szívbetegségeknek. Múlt héten a kutatók bejelentették, hogy a folsav, mely főként a zöld leveles zöldségekben jelenik meg nagyobb mennyiségben, segíthet a szélütést kockáztató betegeknek.

folsav hipertónia

A terhes nők és a teherbe esni kívánó nőknek az orvosok szerint naponta plusz 0,4 milligramm folsavat kellene szedniük az eddigi 0,2 helyett, hogy gyermeküket megvédjék az olyan betegségektől, mint a nyitott gerinc.

Egyes angol kutatók már régóta próbálják elérni, hogy a folsavat adják hozzá az olyan ételekhez, mint a liszt, ahogyan ezt már más országokban - köztük Amerikában - csinálják.

folsav hipertónia

A jövőbeli tanulmányok azt vizsgálják majd, hogy a folsav alapú táplálékkiegészítés, mint vérnyomáscsökkentő és magas vérnyomást megelőző szer alkalmazható-e ilyen célokra. A folsav vérnyomásra gyakorolt hatása A Harvard kutatói elsőként vizsgálták a folsav vérnyomásra gyakorolt hatásait nagyobb kontrollcsoporton.

folsav hipertónia

A vizsgálatba bevont nővérek két olyan hipertenziós tanulmányban vettek részt, melyek az étkezési szokásokat és az egészséget figyelték nyolc éven keresztül. A magas vérnyomás egyéb rizikófaktorainak vizsgálatakor - fizikai aktivitás és családtörténet - a kutatók számára kiderült, hogy a folsav hipertónia nők körében a megnövekedett folsav-arány magas vérnyomással szembeni védőhatása nyilvánvalóan kimutatható volt.

Azon folsav hipertónia nők, akik naponta legalább 1 milligramm folsavat fogyasztanak, 46 százalékkal kevesebb esélyük van magas vérnyomásra, mint azoknak, akik naponta csak 0,2 mg-ot fogyasztanak.

Az idősebb nők nagyobb napi mennyiség mellett 18 százalékkal csökkenthetik a hipertónia tengeri só fürdőknek magas vérnyomás. Howard Robson kardiológus szerint nagyon érdekes a kutatás eredménye. Õ maga a folsav szívroham-megelőző hatásait vizsgálja.

Ám abban mindenki egyetért, hogy további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy mindez tényleges igazolást nyerjen.

folsav hipertónia

Addig is érdemes rengeteg zöldséggel és gyümölccsel megspékelni a napi étkezéseket.