Fordított hipertónia. Tartalomjegyzék


fordított hipertónia

Mi a magasvérnyomás-betegség hipertónia? Tschürtz Nándor Ha pontosan tudnám, hogy mi okozza a magas vérnyomást, valószínű jövőre én kaphatnám a Nobel díjat. Sokat tudunk a betegségről, de az esetek százalékában a kiváltó ok nem ismert.

Magas vérnyomás kezelése jógával, avagy jóga gyakorlatsor a magas vérnyomás természetes gyógyítására

Ilyenkor tehát általában a "magas" vérnyomás, a magas vérnyomás! Lényege tehát, az egészségesnél tartósan magasabb nyomás, mely az erek falát feszíti. Az érték nem életkorfüggő!

fordított hipertónia

Alapvetően hibás az a megközelítés, hogy valaki minél idősebb, annál magasabb lehet a vérnyomása. Ez abból a feltevésből következett, hogy az életkor előre haladtával egyre fordított hipertónia leszünk magas vérnyomás betegek és ezért az idősebb korosztály átlagvérnyomása magasabb, mint a fiataloké.

A betegség lassan alakul ki.

Meg kell különböztetnünk azt a magas vérnyomást, ami csecsemő és kisgyermekkorban jelentkezik,  a későbbi iskolás, illetve  kamaszkorban előforduló magasvérnyomástól. A kicsiknél  legtöbbször szervi eredetű alapbetegség van a háttérben. Leggyakrabban vesebetegség, veseelégtelenség, a vesék érszűkülete, valamilyen húgyúti szűkületet okozó kórkép,  esetleg vesedaganat, fejlődési rendellenesség, ritkábban szív- immun-,endokrin betegségek. Ezt a típust  szekunder    magasvérnyomásnak nevezzük. Az alapbetegség nélkül jelentkező magasvérnyomást pedig esszenciális magasvérnyomásnak hívjuk.

Kezdetben biztosan nem érezhető, általában nem okoz panaszt! Becsapós lehet, ha mondjuk fájdalom kapcsán mérünk, mert ilyenkor függetlenül attól van-e magasvérnyomás-betegségünk akár nagyon magas értéket is kaphatunk.

fordított hipertónia

Tehát egyáltalán nem biztos, hogy pl. Gyakran épp fordított a helyzet. Minden fájdalom ha ujjunkba harapnánk, az is emeli a vérnyomást! Ugye ilyenkor nem gondolná, hogy a vérnyomástól fáj az ujja!

Budapest, I.