Hipofízis hipertónia


Hormonzavarok - Milyen jelek utalhatnak rá?

Békési Gábor PhD Létrehozva: Békési Gábor PhDa Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája azt mondja, ritka, de mégis gyakoribb betegség, mint ahányszor gondolunk rá, amikor izomgyengeség, gyakori vizelettartási problémák gyötörnek bennünket, ráadásul a vérnyomásunk is magasabb értéket mutat.

A ritka endokrin kórképet, a Conn-szindrómát — amely a hazai lakosság százalékát, tehát ezer embert érint — a mellékvese külső rétegének túlműködése okozza, ami által fokozódik a szervezet nátrium- és vízvisszatartása, ami izomgyengeséghez, fokozott szomjúsághoz vezet, illetve kialakul a hipertónia, amelyre külön figyelni kell. Ez okozza a magas vérnyomást, az izomgyengeséget!

Pulmonális hypertonia világnapja 2013

A Conn betegség hátterében leggyakrabban jóindulatú adenóma, esetleg ritkán rosszindulatú daganat áll, amely egyedül műtéti úton gyógyítható. Az adenóma miatt az aldoszteron, a vízháztartást szabályozó szteroid termelése fokozódik, ami serkenti a vesében a nátrium és a víz visszaszívódását.

  1. Hormonzavar is állhat a magasvérnyomás hátterében
  2. Anatómia és fejlődéstan A diencephalon ventralis részét alkotó hypothalamus morfológiailag három hosszanti területre osztható: a III.
  3. Ajánlások a magas vérnyomás ellen
  4. Amikor tünet a magas vérnyomás! Gondolt Conn-szindrómára?
  5. Mellékvesekéreg működésének vizsgálata - a magas vérnyomás
  6. Hogyan lehet meghatározni a magas vérnyomás mértékét

Emiatt a vér térfogata megnő, így ezzel párhuzamosan a vérnyomás is emelkedik. Ezzel egyidejűleg a szervezet elkezd káliumot veszíteni, ami az izomgyengeséget okozza.

Mindenre kiterjedő vizsgálat szükséges! A hipofízis hipertónia betegségeinek elsődleges hipofízis hipertónia módszerei a nyugalmi és terheléses laborvizsgálatok, valamint képalkotó vizsgálatok is szükségesek CT, MR, mellékvese érfestés.

hipofízis hipertónia

Megnézik a laborvizsgálat keretében a nátriumszintet, a káliumszintet, a renint, az aldoszteron-szintet, illetve a fokozott káliumürítést a vizeletben. EKG vizsgálat esetén a szakorvos jellegzetes eltérés után kutat a szívműködésben. A Conn-szindróma gyógyítása sebészi úton történik.

hipofízis hipertónia

A megfelelően eltávolított mellékvese daganat végleges gyógyulást eredményezhet. Amennyiben a vérnyomás normalizálódik, akkor kezelés nem szükséges. Előfordul azonban, hogy az évek óta meglévő Conn-szindróma miatti hipertónia maradandó érfal károsodást okoz, és ez vezet a magas vérnyomás megmaradásához műtét után is.

hipofízis hipertónia

Ennek értéke azonban jóval alacsonyabb, mint műtét előtt — tette hozzá a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.